Historiaa

Tervetuloa muistelemaan kuvien kera menneitä vuosia ja näytelmiä!

Naissaaren Näyttämö perustettiin kesällä 2003 ”Patruunan Päivinä” -kesäteatteriesityksen innoittamana. Tuota kesän 2003 esitystä valmistamaan oli koottu – valtuutettu Lea Vuorilampi-Kalmarin aloitteesta ja Jyväskylän maalaiskunnan taloudellisella tuella – joukko paikkakunnan harrastajia, suurin osa ensikertalaisia. Näytelmän yleisön keskuudessa saavuttama suosio valoi intoa ja uskoa tekijäjoukkoon.

perinto_kuvat

 

2004Patruunaputtoset

Patruunan Perintö

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat kesään 1914; kohtalokkaat Sarajevon laukaukset on ammuttu, maailma tunkeutuu Naissaareenkin monelta suunnalta ja patruunan luoma vakaus ja jatkuvuus uhkaa loppua. Draaman ainekset ovat elävinä edessämme …

.

2005flyer_final
“Makeistehtaan varjossa”
Kesällä 2005 Naissaaren kärjessä elettiin vuotta 1925. Tuota aikaa leimaavat tuberkuloosi ja kieltolaki, kansallissodan läheisyys ja Suomen nuori itsenäisyys. Ajat ovat levottomat ja epävakaat koko maassa, Euroopassa ja myös uudessa naapurissa Neuvostoliitossa. Vaajakoskeksi muuttuneella paikkakunnalla patruuna Salvesenin paikan kaikkivaltiaana hyvinvoinnin tuojana on ottanut SOK, joka monine tuotantolaitoksineen kasvattaa elintasoa ja asukaslukua – kaikenlaista toimeliaisuutta.

Vuosikymmenten taakse katsellen menneisyys näyttäytyy sadunhohtoisena; tuiki tavallinen niukka ja työntäyteinen arki muuttuu ”vanhoiksi hyviksi ajoiksi”, jolloin lähes kaikki oli paremmin kuin tänään. Ennen muuta näinä päivinä niin kovasti peräänkuulutettu yhteisöllisyys oli osa arkipäivää niin työssä kuin elämässä muutoinkin. Monesti tuo välittäminen lienee kuitenkin ollut pakon sanelemaa, lähes eloonjäämisvietin kaltaista. Vaihtoehtoa kun ei ollut, jos mielittiin säilyä hengissä. Makeistehtaan naiset elävät arkeaan ja siitä pääsemme maistamaan herkullisen palasen, jota kaihon kyynelten suola hieman ryydittää.

2006MINOLTA DIGITAL CAMERA
“Kuusitoistamiehinen pyramidi”
Kesäteatterissa esitettiin Keijo Siekkisen romaaniin perustuva Kuusitoistamiehinen pyramidi

 

 

 

2007 Kevap.tasaushlot 019
“Kesäpäivän tasaus”
Kesällä 2007 Vaajakosken Naissaaressa jaettiin kakkua – vieläpä hääkakkua! Naissaaren Näyttämö, sen aktiiviset jäsenet leipoivat monikerroksisen, huolellisesti kohotetun ja kostutetun herkun, joka valmistettiin luomujauhoista, munaa ja sokeria säästämättä. Kondiittorina toimi vanha tuttu: Aira Airola.

Kesäkuun kymmenentenä päivänä oli sitten aika käydä tätä kakkua jakamaan ja maistelemaan. Näyttämöllä nähtiin 23 roolihenkilöä, joista kymmenen oli ensimmäistä kertaa estradilla. Ikähaarukkamme oli jälleen vaikuttava: nuorin esiintyjä oli viisivuotias, vanhin konkari jo 68.
Musiikillista osaamista edustivat muusikko-säveltäjä Bobby Boulter, hän debytoi myös näyttelijänä. Jaana Eloranta vastasi musiikin ohjauksesta. Näytelmän laulujen sanoitukset olivat pääasiassa Eeva Peuran käsialaa.
Näytelmän nimi “Kesäpäivän tasaus” ei viitannut yksinomaan tasakokoisiin kakkupaloihin vaan myös ilmassa leijuviin intohimoihin tasata puntit – eikä nyt puhuttu housunpunteista. Joukko naisia tahtoi saada hyvitystä menneistä vääryyksistä, he halusivat saada syyllisen vastuuseen tekosistaan (nimi on Niina) ja ennen muuta: he tahtoivat saada kostonsa!
Tätä kaikkea jaoimme yleisölle 10.6. – 1.7.2007 Naissaaressa Vaajakoskella.

2008IMG_1498
“Kanava”

Eletään kesää vuonna 1994. Keitele-Päijänne-kanavan vihkiäisjuhla on valmisteilla, paikalle on tulossa erittäin arvovaltainen seurue tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren johdolla. Paikallisella tasolla tällainen huomion keskittymä aiheuttaa joltisenkin määrän järjestelyjä ja sitä myöten väärinkäsityksiä ja sähläystä. Yhtäkkiä pienetkin asiat saavat vähintäänkin valtakunnalliset, jopa kansainväliset mittasuhteet
-onhan kanavahanke saatettu onnelliseen päätökseen bilateraalisella yhteistyöllä parhaassa YYA-hengessä.
Samassa hengessä valmistui myös teatteriesitys Aira Airolan käsikirjoittamana ja ohjaamana. Mukana näyttelemässä oli jälleen parinkymmenen harrastajan joukko ja lisäksi venäläisten miesten kuoro, joka seikkaili Ladallaan suomalaisessa kesäillassa.

Musiikin sovitti ja harjoitti Jaana Eloranta.
Näyttelijöinä kesällä 2008 olivat: Ari Dufva, Fanny Allen, Ella Eloranta, Oskari Lahtinen, Ronja Kivinen, Marika Kihnula, Pirjo Kihlström, Mikko Rantala, Robert “Bobby” Boulter, Tauno Ladonlahti, Paavo Koskinen, Eeva Ikonen, Arja Helmola, Mirja Huhtala, Paula Rastas, Kari Eloranta, Marjatta Pitkänen, Markku Helmola, Lada, auto täynnä laulavia miehiä: Raimo Ahonen, Jorma Ijäs, Vesa Koivisto, Raimo Kokkinen,Unto Mäkinen, Markku Pyykkönen, Juha Rupponen, Jouko Utriainen Puvustus: Arja Helmola, Kuiskaaja: Mirja Boulter

20092009_06190068
“Kiljusen herrasväki”
Menoa ja meteliä oli Naissaaressa kesällä 2009, kun Kiljuset saapuivat paikkakunnalle. Jalmari Finnen rakastetuista kirjoista on sadan vuoden aikana tehty lukuisia näytelmiä ja elokuvia. Tämä kovaääninen perhe viihdyttää seikkailuillaan kaikenikäisiä vielä tänäkin päivänä.

Naissaaren näyttämö esitti Vili Auvisen vuonna 1963 sovittaman näytelmän Kiljusen herrasväki. Miksi Fiina istuu tikkailla ja kirkuu? Kuka tai mikä ajaa Lurun katolle? Meinaako Mökö todellakin loikata junasta? Miksi Plättä hyppää auton eteen? Kenen ääni kaivosta kuuluu? Pullan tietää kaikki, mutta mikä ihme on Pomppa?
Näihin kysymyksiin saatiin vauhdikkaita ja äänekkäitä vastauksia kesä- heinäkuussa Naissaaresta.
Vauhdista ja vaarallisista tilanteista vastasi KILJUSEN HERRASVÄKI!
Ohjaus: Minna Tuomanen

2010IMG_8812
“Sahanpuruja – ja vähän vatsankin”

Naissaaren Näyttämön kesä 2010 oli yllätyksellinen ja hauska. SAHANPURUJA – ja vähän vatsankin toi metsistä näyttämölle maahisia ja menninkäisiä, peikkoja, sinipiikoja ja metsänhaltijoiden kuninkaan. Historiasta, kiven alta, nostettiin pari patruunaa, yksi Tommy, konsuli, majuri ja muuan virkamiesparka. Nämä joukot törmäytettiin kauniissa kesäillassa. Käsikirjoitus ja ohjaus: Aira Airola

2011
Kun on tunteet, kirj.Maria Jotuni, esitt.Paula Äijänen“Pienoisnäytelmien kavalkadi: Prinssin salaisuus, Isä tekee aina oikein, Ihmisellistä menoa”
Prinssin salaisuus

I viikko 28.6. – 3.7. perheen pienimmille Nukketeatteri NAKERO ja maailman kantaesitys: Prinssin salaisuus
Isä tekee aina oikein
II viikko 5.7. – 10.7. satua koko perheelle H.C.Andersen-A.Airola: ISÄ TEKEE AINAOIKEIN
Ihmisellistä menoa
III viikko 12.7. –17.7. aikuisille IHMISELLISTÄ MENOA: Veikko Huovisen, Kaarina Valoaallon ja
Maria Satunäytelmä 053Jotunin tekstejä näyttämölle tuotunaMaantiellä,kirj.Maria Jotuni, esitt.Immo Paananen, Markku Helmola

.

………

Opettavainen lastennäytelmä
2012
“Iso-Niilo ja pikku-Niilo”
192017_3858919834954_68522904_o
Käsikirjoitus H.C. Andersen. Sovitus ja ohjaus Aira Airola. Rooleissa: Noora Pelkonen, Mimosa Pelkonen, Oona Putkonen, Tiia Korhonen, Maria Väliahde, Eeva Ikonen, Kirsi Pelkonen, Marjatta Pitkänen, Jouko Kurki, Tuire Hautakangas, Pirjo Kihlström sekä nuket.……………..

 ..

 


2013 942341_10151708961385552_2100041162_nonnellinen mies
“Onnellinen mies”
Onnellista miestä ette voi sivuuttaa! Ohitustiet ja tunnelit suistetaan koskeen! Nyt alkaa hupaisa leikki – sillan rakentaminen!
Vanha hallinto alkaa natista liitoksissaan, kun siltainsinööri Jaatinen saapuu rakentamaan uutta siltaa paikkakunnalle. Jaatinen on epäsovinnainen ja vahvoja ristiriitaisia tunteita herättävä persoona, joka pystyy kaatamaan koko sisäänpäin lämpiävän valtarakennelman – ja sivussa muutaman naisenkin. Ohjaus:Antti Lattu

 


DSCF4580 DSCF4689 DSCF4712
2014 “Aatamin puvussa ja vähän Eevankin”

Näytelmän ohjasi ja dramatisoi Antti Lattu
vuodelta 1928 Agapetuksen kirjoittamasta romaanista.
Asemapäällikön aiheuttamia hullunkurisia tilanteita seurattiin monenlaisessa vähäpukeisissakin  kohtauksissa,
kun mukana tarinassa kulki rosvoa, poliisia sekä kylän väkeä.